Medic

Conform legendei, patru hoți cutreierau Franța, în perioada ciumei din preajma anilor 1700, jefuind morminte și deposedând de lucruri oameni care căzuseră victime ale ciumei. La început autoritățile i-au neglijat, crezând că ei vor fi curând morți datorită ciumei. Dar timpul trecea și ei continuau să prade și să jefuiască părând să rămână imuni la ciumă. Când în final au fost prinsi autoritățile le-a cerut să divulge secretul lor, și anume "Cum puteau ei evita molipsirea de ciumă?"

Ei s-au hotărât să divulge secretul lor, destăinuind că veneau de la o familie de parfumieri ce crease un oțet din ierburi care îi proteja de boală. Lavanda era un component cheie in această rețetă faimoasă, rețetă care a fost folosită până la sfârșitul anilor 1800.

Deşi este folosită intens în industria cosmetică, levănţica este apreciată şi ca plantă medicinală, iar în aplicaţiile terapeutice se folosesc mai ales florile . Planta are proprietăţi sedative, antispastice, antiseptice, diuretice, sudorifice, antiinflamatoare şi cicatrizante, de ajutor într-o varietate de boli.

Ceai de lavanda

Miere cu lavanda

Lavanda este utilizată și în medicina ayurvedică indiană, ca antidepresiv.

În Tibet, medicii budiști folosesc delicata plantă cu flori albastre ca remediu pentru anumite tulburări mintale.

Lavanda are numeroase efecte pozitive asupra corpului și a psihicului, fiind utilizată în industria medicală sub diferite forme: *infuzia induce un somn odihnitor,reglează funcțiile ficatului, *pulberea este eficientă pentru sistemul nervos, *tinctura tratează depresiile și stresul, *uleiul de lavandă este indicat în afecțiunile cardiace și în remedii pentru migrene.

 

De asemenea uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice, antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii și poate fi folosit pentru tăieturi minore, zgârieturi ale pielii, răni, mușcături și înțepături de insecte, arsuri, băsici, eczeme și acnee.

Uleiul de lavandă se poate prepara și acasă folosind ulei de măsline, șofran sau susan și flori de levănțică. Într-un borcan de 800 de grame se pun opt linguri de flori uscate și mărunțite peste care se toarnă 300 ml de ulei. Dacă se vrea mai mult ulei, cantitățile se dublează ori triplează. Se amestecă bine cu o lingură de lemn, se acoperă borcanul, se agită bine și se lasă la macerat 48 de ore, lângă o sursă de căldură, timp în care, la fiecare 12 ore se agită. După acest interval, amestecul se strecoară prin tifon, pus în trei-patru straturi, într-alt vas, florile se storc bine ca să se recupereze toată esența din flori, apoi uleiul se pune din nou in borcan și se adaugă opt linguri de frunze proaspete.

Se lasă la macerat încă 48 de ore sau mai mult, în funcție de cât de parfumat se vrea uleiul. Uleiul astfel obținut se păstrează la rece, în sticlă de culoare închisă și poate fi folosit în combinație cu apa, pentru parfumarea și dezinfectarea încăperilor, împotriva insectelor. De asemenea, poate fi adăugat și în băile terapeutice.

Folosit la inhalații , uleiul de lavandă , calmează tusea, pneumonia, laringita, bronșita, obstrucția nazală.

ulei-lavanda