Sfânta Hildegard, celebra călugăriţă benedictină din secolul al XII-lea spunea că: lavanda te ajută să găseşti cunoaşterea şi înţelegerea pură. Ea vorbea despre cea mai subtilă putere a lavandei și anume: curăţarea minţii, întrucât lavanda purifică, spală și limpezeşte.

 

Uscat

Uscate 2

Peste secole mirosul lavandei nu a pierdut niciodată din atracția sa. Istoria lavandei este marcată de bogăție, iar mirosurile favorite țin să fie o reflecție a spiritului curent al unei epoci. În consecință, lavanda deși folosită întotdeauna nu a putut rămâne la modă totimpul.

Dincolo de toate aceste întrebuințări și beneficii, florile de levănțică uscate sunt adesea păstrate în pliculețe, suspendate în dulapuri sau așezate în sertare, în scopul de a respinge moliile, țânțarii și alte insecte, și pentru a da hainelor un miros proaspăt.

 

Dacă doriți ca Mos Ene să nu se lase prea mult așteptat, se pare că îl puteți atrage cu un săculeț de flori uscate pus sub pernă. Garantat, veți adormi repede, iar somnul va fi unul odihnitor.

Câteva picături de ulei de lavandă într-un vas de aromoterapie așezat pe noptiera patului sunt un excelent remediu pentru înlăturarea stresului și inducerea stării de relaxare înaintea unui somn profound și liniștit.

Florile de lavandă sunt utilizate la scară largă: la aranjamente florale proaspete sau uscate, în medicină, bucătărie, etc….

Lavanda mai este numită si regina mirosului, fiind considerată o plantă aromată care poate schimba stările de spirit.

 

Uscate 3

Uscate si Relax

Istoria lavandei mai spune că, creștinii foloseau lavanda ca talisman împotriva răului și deochiului. Ulterior a devenit una din florile asociate cu ziua Sf. Ion.