În limbajul florilor, lavanda sau levanțica, așa cum mai este cunoscută în țara noastră, înseamnă "răspunde-mi" , fiind un simbol al tandreții, motivat de culoarea sa caldă, mov-albăstruie, de parfumul inconfundabil și de multiplele sale proprietăți.
Încă din cele mai vechi timpuri, lavanda a fost cunoscută pentru proprietățiile miraculoase pe care le deține. Este renumită pentru aroma și frumusețea sa.
Parfumată, gingașă și firavă, levănțica, una dintre cele mai valoroase plante aromatice, era apreciată de antici pentru calitățile ei.

Lavanda alba 1

DSC08518

O legendă a aromelor, dar întotdeauna la modă, lavanda este parfumul amintirilor, parfumul romanticilor.
Se povestește că Lavandula care era o zână foarte frumoasă, era blondă și avea ochii albaștri, se născuse între lavandele sălbatice de munte din Lure, in Alpii francezi de Sud. Într-o zi când ea căuta un loc pentru a se așeza cu caietul ei plin de peisaje, zâna se opri în fața paginii cu Provence și începu să plângă văzând aceste terenuri sărace și necultivate. Lacrimi fierbinți de culoarea lavandei au pătat pagina deschisă. 

Dorind să ascundă această mică dramă, zâna șterse ochii ei albaștri, dar se produse un efect contrariu prin care picături fine de lacrimi se mai împrăștiară încă pe pagina deschisă. Disperată, zâna trase atunci peste această pagină o mare bucată de cer albastru pentru a acoperi toate aceste pete. Din acea zi lavanda crește pe aceste terenuri și fetele blonde din acea regiune au în irișii ochilor albaștri pete de culoarea mov a lavandei, mai ales în dupămesele zilelor de vară, când ele privesc cerul metalic care cade peste câmpurile cu lavandă în floare.

Lavanda Albastra

Lavanda Mov

Lavanda sau levănțica, este o plantă perenă, considerată arbust de talie mică. Are frunze veșnice, chiar și iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt și soiuri cu frunze verzi sau argintii. Ating maturitatea în 2-5 ani, și pot trăi fără probleme 40-50 de ani.
În compoziția plantei au fost identificate peste 40 de componente care nu pot fi obținute pe cale de sinteză în laborator, și care atribuie lavandei virtuți vindecătoare pentru mai bine de 70 de boli.

Lavanda cuprinde 39 de specii de plante cu flori, care înfloresc din mai până în august și au diferite culori cum ar fi :mov, albastre, violet, albe, roz.

Lavanda Roz