lavanda buc

Apreciată încă din antichitate, lavanda sau levănţica este una dintre cele mai valoroase plante aromatice. În timp s-a descoperit că este o floare mult mai interesantă și demnă de aprecierile noastre zilnice, fiind folosită chiar și în bucătărie.
Condiment utilizat mai ales în bucătăria mediteraneană, poate fi folosită atât la mâncărurile dulci, cât şi picante, pentru a înnobila mâncărurile.

Se potriveşte de minune la deserturi: îngheţată, şerbet, sufleu, cremă, caramel, ciocolată, aluat, sirop, lichior, dulceață.
Este folosită la salate şi aperitive, dar şi la preparatele de carne, îndeosebi de vânat, miel, porc.
Deşi toate părţile plantei au aromă, în bucătărie se folosesc mai ales florile sau mugurii iar la decorarea bucatelor , atăt a deserturilor cât și a preparatelor din carne se folosesc și rămurelele florale. Cum aroma plantei este foarte puternică, trebuie folosită cu moderaţie. Se îmbină cu vanilia, ghimbirul, nucile greceşti, fisticul, migdalele, fructele de pădure, cireşele, prunele.

Cul1

Cul3

Cel mai simplu mod de a utiliza florile de lavandă, acasă în bucătărie, este prepararea zahărului cu lavandă, care poate fi folosit la aromatizarea cafelei,ceaiului sau în prăjituri.
La fel de simplu este și prepararea siropului și lichiorului de lavandă.
Pentru a utiliza lavanda și de a beneficia de proprietățile ei în cel mai ușor mod  este prepararea ceaiului de lavandă. Ceaiul de lavandă este, recomandat pentru:

-anxietate/depresie;

-agitație (mai multe studii au relatat faptul că lavanda diminuează agitația și agresivitatea persoanelor în vârstă care suferă de diferite forme de demență);
-insomnie;
-tulburări digestive de origine nervoasă;
-balonări, digestie lentă și arsurile stomacale.

Cul4